Prečítané 11333x | 0

Jedenásť jedlých burín so zaujímavými liečivými vlastnosťami


Jedenásť jedlých burín so zaujímavými liečivými vlastnosťamiIlustračné foto: böhringer friedrich / Wikipedia

Ostropestrec mariánsky – silybum mariánske
Používa sa už 2000 rokov ako liek na pečeň. Extrakt z tejto rastlinky sa používa na liečbu alkoholom spôsobeného poškodenia pečene. Obsahuje látku nazývanú silymarín, ktorá dokáže chrániť pečeň pred poškodením po predávkovaní liekmi obsahujúcimi paracetamol (paralén). Pestrec mariánsky pôsobí aj ako protijed pri otrave jedovatými hubami (muchotrávka zelená).

Ďatelina lúčna
Obsahuje látky známe ako izoflavóny, ktoré v tele pôsobia ako ženský hormón estrogén. Chemické látky obsiahnuté v ďateline sa používajú na liečbu návalov tepla a ďalších príznakov menopauzy.

Púpava
Púpava je naozaj mimoriadne nabitá stopovými prvkami. Obsahuje meď, kobalt, zinok, bór, molybdén a vitamín D. Čistí a detoxikuje pečeň tým, že pomáha z tela vyplavovať toxíny, dokáže tiež normalizovať hladinu cukru v krvi, znížiť hladinu cholesterolu v krvi a zabrániť zhlukovaniu krvných doštičiek v cievach.

Skorocel
Jeho listy, rovnako ako šťava sa vo veľkej miere používajú ako roztok na liečbu popálenín, bodnutia hmyzom, uštipnutia hadom, vyrážok, pľuzgierov a rezných rán. Skorocel má protizápalové účinky, je tiež bohatý na tanín, ktorý zastavuje krvácanie a obsahuje zlúčeninu alantoín liečiacu poškodené kožné bunky.

Medovka lekárska
Medovka má v lekárstve dlhú históriu využitia. Má antivírusové, antioxidačné a sedatívne účinky. Listy a kvety sa môžu jesť surové. Čistý medovkový esenciálny olej sa vďaka jeho vlastnostiam vysoko cení v arómoterapii vďaka jeho povzbudzujúcim a upokojujúcim účinkom a v starostlivosti o pleť ako protizápalový prostriedok.

Portulaka kapustná
Portulaka kapustná sa väčšinou používaný ako šalát. Je vynikajúcim zdrojom dôležitých živín. Obsahuje viac omega-3 mastných kyselín, než akákoľvek iná listová zelenina. Ďalej má vysoký obsah antioxidantov, ako sú vitamíny A, C a E a nevyhnutných minerálov, ako je železo, horčík, vápnik a draslík.

Žerucha siata
Žerucha siata (Lepidium virginicum) má podobnú chuť ako rukola. Listy žeruchy sa dajú jesť surové v šalátoch, alebo ich môžete použiť aj do sezónnych polievok ako prostriedok posilňujúci imunitný systém.

Myší chvost (rebríček)
Z rebríčka sa vyrábajú liečivé masti na rany. Žuvanie jeho listov odstraňuje bolesti zubov, pripravuje sa z neho tiež čaj proti nachladnutiu a používa sa aj na obklady, ktoré liečia hemoroidy.

Divozel
Listy divozelu stimulujúce kašeľ vyčistia zahlienené pľúca. Sušené ich možno užívať ako čaj liečiaci respiračné neduhy, vrátane astmy, a olej vyrobený z jeho kvetov je prírodným liekom na ušné infekcie.

Žihľava
Žihľava je veľmi výživná a má mnoho liečivých vlastnosti. Je vynikajúcim zdrojom vitamínov A, B a C, ako aj minerálnych látok, vápnika, horčíka a zinku. Používa sa už celé roky na liečbu artritídy a sezónnych alergií. Môžete ju dokonca využiť aj ako hnojivo do záhradky.

Kapucínka
Táto rozšírená burina rastie takmer všade. Má podobnú pikantnú chuť ako žerucha. Má veľmi silné antibiotické účinky. Listy sú fantastickým „čističom“ krvi a lymfatického systému. Sú tiež známym stimulátorom chuti do jedla.

http://blogs.naturalnews.com/11-edible-weeds-various-medicinal-healing-properties/

13.03.2016 15:11 | Zdravie a strava 0


Silvia Benková
Robiť dobro je ako striekať parfém na druhých, trochu vône vždy zostane aj na vašich vlastných rukách.


V diskusii ešte nie sú žiadne príspevky, pridajte prvý!

Pre pridávanie komentárov sa prihláste alebo zaregistrujte.